top of page

Thessaloniki na de Crisis

De Witte Toren

Wie over de boulevard loopt, ontkomt niet aan een blik op het welbekende symbool van de stad, de Witte Toren. De toren is lang geleden een gevangenis en een plek geweest waar massa-executies plaatsvonden. De gevangenen die meewerkten aan het wit schilderen van de toren zouden hun vrijheid hiervoor terugkrijgen. De witte kleur van de toren zorgde ervoor dat er een vredige uitstraling ontstond die de gruweldaden zou moeten doen vergeten. Die vredige uitstraling is er nu nog steeds, ook al is het witte er ondertussen bijna helemaal vanaf gesleten

wittetoren.png

Dagelijkse gang van zaken
Voor het gebouw staat een hele rij toeristen die staan te popelen om de toren te beklimmen. Ze willen allemaal de dertig meter hoge toren op om te genieten van het uitzicht over de stad. Een gids vertelt dat er ongeveer zevenhonderd mensen per dag het museum komen bezoeken. Ze legt ook uit dat er in de zomermaanden veel groepen toeristen komen uit het buitenland en in de winterperiode zijn er veel schooluitjes voor juist de Griekse kinderen. 


Massatoerisme
Ook het museum heeft de afgelopen jaren gemerkt dat er meer toeristen naar Thessaloniki komen. “Er is een duidelijke stijging in het aantal bezoekers, na de crisis is het natuurlijk beter betaalbaar om de stad te bezoeken”, legt de gids uit. 
Wie over de trap door de toren loopt, kan verschillende ruimtes in die uitleg geven over de stad en over de Witte Toren. Er zijn films die worden afgespeeld en de bezoekers kunnen er ook voor kiezen om naar een audioguide te luisteren. Voor de mensen die nog geen voldoening hebben bij al die informatie, lopen er nog een paar gidsen rond die ze van alles mogen vragen. 

​

Moeilijke jaren
“De crisis heeft niet alleen effect gehad op ons museum, maar eigenlijk op alles en iedereen”, vertelt de gids verder. Als we meer geld hadden gekregen van de overheid dan hadden we meer dingen kunnen ondernemen om bezoekers te vermaken. Met meer geld hadden we onze opties meer kunnen uitbreiden tijdens de crisisjaren, bijvoorbeeld door meer gidsen te laten rondlopen in het museum die meer talen kunnen spreken dan alleen Grieks en Engels. 
Met meer gidsen kan het museum nog meer succes behalen. Niet alleen gidsen, ook schoonmakers en bewakers kunnen ze wel gebruiken. Daar krijgt het museum nu alleen niet genoeg geld voor van de overheid. 

​

Uitbreiding
“Na de crisisjaren komen er dus meer toeristen en ik denk dat we binnenkort onze opties daarom ook wel wat meer kunnen gaan uitbreiden. Als we dat doen dan ben ik ervan overtuigd dat het aantal toeristen alleen maar meer zal stijgen. Ons museum zal er dan mee vooruit gaan maar ook de rest van de stad omdat daar ook steeds meer te doen is voor toeristen. Ik kijk erg positief naar de toekomst van de Witte Toren. Het is een attractie die je als toerist niet kan overslaan”, lacht de gids. 

 

Geschreven door Marijke Uitdewilligen

bottom of page