top of page

Thessaloniki na de Crisis

Het Louvre van Thessaloniki

Louvre1.jpg

Het Archeologisch Museum in Thessaloniki is het twee na grootste museum van Griekenland. Gemiddeld komen er tweehonderdduizend bezoekers per jaar. Binnen staan exposities met hele collecties aan archeologische opgravingen uit Thessaloniki van verschillende eeuwen.

Bij een land in crisis zou je denken dat het ook effect heeft op het toerisme en dan met name toeristische trekpleisters zoals museums. Toch is het tegenovergestelde waar. Voor het Archeologisch Museum heeft de crisis juist positieve gevolgen. Dimitrios Karolidis werkt bij het museum en ziet de bezoekersaantallen vanaf de crisis oplopen.

Tussen twee drukke wegen en omringt door bomen en een groot grasveld ligt een groot wit gebouw. Het ziet er modern en netjes uit. Af en toe loopt er een groepje mensen naar binnen. Hoogstwaarschijnlijk toeristen. Als je binnenkomt krijg je meteen een museumgevoel door de marmeren stenen op de grond. Ook binnen ziet alles er netjes en georganiseerd uit. 
 

Louvre2.jpg

Toen in 2009 de Griekse crisis begon, heeft dat veel effect gehad op het land en de burgers, het bezoekersaantal in het archeologiemuseum zien oplopen sinds de crisis, maar mensen verblijven volgens hem wel korter. “Vroeger kwamen veel toeristen bijvoorbeeld tien dagen en nu zijn ze hier maar vijf dagen”, vertelt Dimitrios. Hijzelf als burger van Thessaloniki heeft alleen in het begin iets van de crisis gemerkt. “Het heeft ons beïnvloed, omdat je je inkomen ziet dalen”, zegt hij.

 

Buiten, voor het museum, vertelt Dimitrios verder. Het toenemend aantal toeristen dat naar Thessaloniki komt, komt volgens hem ook doordat het museum zich meer is gaan richten op de bekendheid van het museum. “We zijn nu bezig om het museum meer naamsbekendheid te geven. Net zoals in Nederland het Rijksmuseum heel bekend is”, zegt Dimitrios. “We willen het als een soort merk neer zetten. Zoals je in Parijs het Louvre hebt”, vertelt Dimitrios. Het museum is nu meer bezig met reclame door onder andere eigen publicaties te maken, en ook op sociale media zijn ze actief. Naast de bekendheid zijn ze ook steeds meer exposities gaan maken om zo meer mensen aan te trekken.

 

Dat de crisis voor het museum geen negatief effect heeft gehad, komt ook doordat het een staatsmuseum is. Het museum krijgt dus geld van de Griekse overheid om alles van te kunnen betalen. “We zijn dus geen privémuseum dat mensen moet ontslaan om de kosten te verminderen. Wij zijn juist meer gaan werken en meer exposities gaan maken om zo meer mensen te trekken”, legt Dimitrios uit. In de culturele sector is er volgens Dimitrios niks veranderd. “Het is ongeveer hetzelfde gebleven en langzaam is het beter geworden”, vult hij aan.

 

Dimitrios ziet het effect van de crisis niet meer heel heftig terug in de stad. “De crisis is nu sinds jaren gestabiliseerd”, zegt Dimitrios. Volgens hem is de migratiecrisis tegenwoordig een groter probleem. “Het heeft effect op de mensen die hier wonen. Het komt in de nasleep van de financiële crisis”, zegt hij. Het verandert volgens hem ook het uiterlijk van de stad. “Het komt niet door de financiële crisis, maar het is onderdeel ervan geworden”, vult Dimitrios verder aan.

Zelf woont hij ook in Thessaloniki. “Ik woon in het witte gebouw aan de overkant”, zegt Dimitrios, wijzend naar een groot wit gebouw met appartement aan de overkant van de straat.

 

 

 

Over de toekomst is Dimitrios erg positief. “Afgelopen jaar waren er ongeveer drie miljoen toeristen en we verwachten er dit jaar nog meer”, zegt Dimitrios. De vele toeristen zijn volgens hem goed voor heel de stad, maar zeker ook voor het museum.

Geschreven door Anouk Houweling

bottom of page