top of page

Thessaloniki na de Crisis

Museum van de Byzantijnse cultuur

byzantijn1.png

In Thessaloniki bevind zich een museum over de Byzantijnse cultuur. Een stukje bergopwaarts ligt het museum verscholen achter de bomen van een stadspark. Het oranje, strakke gebouw van het museum oogt kaal en saai. Vanaf de buitenkant is er niets te zien. Het enige wat echt opvalt is de drukke aanliggende weg waar heel veel auto´s voorbij rijden en waar bushaltes niet meer opvallen door de menigte die staat te wachten tot de bus voorbij komt. Binnen kan je wel aan alles merken dat je je bevindt in een museum. Stemmen galmen door de enorme witte ontvangsthal, alles is netjes opgeruimd en gepoetst en er staan een aantal groepen toeristen van ongeveer vijftien personen te wachten op een gids die ze door het museum zal gaan leiden.
 

stijging
Ook dit museum merkt dat er steeds meer toeristen komen kijken. Archeoloog Dr. Sinakos, werkzaam in het museum, vertelt dat er in 2018 ruim 300.000 bezoekers het museum hebben bezocht. Hij kent de exacte nummers niet uit zijn hoofd maar hij vertelt ook dat dit museum een flinke stijging in het aantal bezoekers meemaakt sinds 2012. “Er is niet alleen een stijging in het aantal bezoekers bij ons museum maar er is een stijging in heel Thessaloniki en zelfs in heel Griekenland. Ik denk dat wij als museum profiteren van al die toeristen die naar de stad komen. Ons museum is een van de grootste in heel Griekenland, toeristen die er toch al zijn kunnen dan net zo goed ook ons museum bezoeken”, verklaart de archeoloog. 


Beleid
Het beleid van ons museum is flink veranderd over de jaren. Sinakos verklaart dat het veranderend beleid ook flink heeft bijgedragen aan de stijging van het aantal toeristen. “We hebben als museum flink wat dingen veranderd en ondernomen tijdens de crisisjaren”, zegt hij. Zo zijn er meer programma´s voor scholen en hebben we een tour door het museum voor blinde mensen die dan een audioguide krijgen. De audioguide is niet alleen in het Grieks maar ook in andere talen zodat er ook mensen buiten Griekenland gebruik kunnen maken van het museum. Sinds kort geven we ook workshops die mensen kunnen bijwonen. “Ik denk niet dat mensen speciaal voor die workshops ons museum bezoeken maar als ze er zijn en ze vinden het leuk merken we dat ze toch vaak meedoen.”

byzantijn2.png

Internationaal
“Als archeoloog moet ik regelmatig naar het buitenland om internationale exposities op te zetten met stukken uit dit museum. Zo was ik in 2014 in New York voor een nieuwe expositie. Daar zijn verschillende stukken uit allerlei landen en musea samengekomen. Als museum proberen wij ons ook zo veel mogelijk te promoten in het buitenland zodat de buitenlandse toeristen weten dat we bestaan en als ze dan in Thessaloniki komen denken ohja, hier heb ik van gehoord laten we eens gaan kijken. We zijn bijvoorbeeld ook in Leiden geweest om ons museum te promoten”, legt de archeoloog uit.

 

crisis
“Als inwoner van Thessaloniki heb ik niet zo veel van de financiële crisis gemerkt. Het museum integendeel kreeg ik de crisisjaren steeds minder geld van de staat. Het is nooit echt slecht gegaan en we merken nu helemaal niks meer van de crisis. In de crisisjaren heeft er juist een stijging van het aantal toeristen plaatsgevonden. De komende jaren gaan we denk ik niet meer geld krijgen van de overheid. We krijgen nu net genoeg geld om alles draaiende te houden. Het is minder maar net genoeg”, legt Sinakos uit. 


Toekomstmuziek
Volgens de archeoloog zal het aantal toeristen flink blijven stijgen, zowel in het land als in de stad en in het museum. Thessaloniki is een geweldige stad en er is voor toeristen dan ook genoeg te doen. Helemaal zeker weet je het natuurlijk nooit. “Niemand kan in de toekomst kijken”, lacht Sinakos. 

 

Geschreven door Marijke Uitdewilligen

bottom of page