top of page

Thessaloniki na de Crisis

Starters op de Griekse arbeidsmarkt

Dat Griekeland economische problemen heeft is geen geheim. Er heerst grote werkeloosheid maar liefst 18,5 procent. Maar wat betekent dat dan voor de studenten in Thessaloniki? Het ziet er niet roos kleuring uit: grote werkeloosheid en lage lonen.

“Thessaloniki heeft landelijk een van de hoogste cijfer in werkeloosheid”, vertelt Fousekis Panagiotis, professor economie aan de Aristotle Universiteit in Thessaloniki. Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat in 2017 19 procent van alle werkeloze in Griekenland uit Thessaloniki komen. Daarmee staat de werkeloosheid in de regio op 21 procent. “Dit is niet alleen dankzij de crisis het is ook iets uit eerder verleden”, legt Fousekis uit. “Het begon zo rond 2001 toen fabrikanten uit Thessaloniki vertrokken en zich in de andere Balkan landen vestigen. De reden hier voor waren de lage lonen in die landen en het ontbreken van de voorzieningen van socialezekerheiden, wat de productie kosten verlaagden.”

 

Dit heeft vooral gevolgen voor de huidige starters op de arbeidsmarkt. Volgens het platform ‘tradingeconomics.com’ heerst er rond de 39 procent werkeloosheid bij jongvolwassenen. “Het is erg moeilijk voor afgestudeerde”, vertelt Fousekis, “Niet alleen omdat er sowieso maar weinig banen zijn maar ook omdat het aantal hoogopgeleiden stukken groter is als de vraag en ze vaak geen baan kunnen vinden dat bij hun opleiding past.”

 

Dat hij gelijk heeft, blijkt uit de cijfers van de ‘trade economics’. Er zijn meer als 900 duizend werkelozen en Griekenland en ongeveer 13,5 duizend vacatures. Dat ligt niet eens bij elkaar in de buurt. Het gemiddelde inkomen van een hoog opgeleide in Griekenland ligt rond de 1500 euro per maand en voor lage inkomens is het slechts 700 euro per maand. Het gemiddelde inkomen in Griekenland is 1050 euro per maand. Ter vergelijking ligt in Nederland het gemiddelde op 2400 euro per maand. De cijfers tekenen een negatief beeld en Fousekis is ook niet overtuigd dat dit snel zal veranderen. “In mijn mening zal dit niet opgelost worden met het huidige beleid en zal het alleen nog lastiger worden voor afgestudeerde om een baan te vinden”, vertelt hij, “De recent afgestudeerde hebben ervaring een nadeel in verhouding met de grote groep werkeloze die wel ervaring hebben maar die in de crisis hun baan hebben verloren. Deze groep monopoliseert het kleine aantal vacatures dat vrijkomt en studenten zullen dus gedwongen worden om laag betaalde banen te nemen die niets met hun diploma te maken heeft”. Desondanks is de crisis volgen Fousekis niet de schuldige in dit probleem maar ligt het vooral aan beleidsvoering van zowel de Grieks politiek als de Europese Unie. “Het is niet zo dat de economische problemen alleen door de crisis komen de crises, heeft het alleen erger gemaakt. Het probleem is dat en te weinig wordt gedaan om nieuw werk te creëren. We hebben een generatie hoogopgeleide jongeren die niet de kans heeft zijn of haar talenten te benutten. Ook de EU heeft daar schuld bij door beleid dat negatief uitpakt voor Griekse arbeiders en Economie.”

Geschreven door Michel Claessens

03e5434b-511b-45af-9909-313b558e4bd9.jpg

Foto door Corrado Francke

bottom of page