top of page

“Zo’n kamp in Thessaloniki is een angstige situatie”

Eveline Meltzer van UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, licht de situatie van vluchtelingkinderen toe.

Griekse autoriteiten en hulporganisaties zijn ongerust over de stroom vluchtelingen die verder trekken naar Thessaloniki, meldt NOS. Aan de grens kunnen de registratiecentra de stroom vluchtelingen niet meer verwerken. De politiecellen en het detentiecentrum zitten ook nog eens vol. Hoe is deze situatie voor de vluchtelingkinderen?

Infographic foto.jpg

Alhoewel Eveline Meltzer van UNHCR geen uitspraken kan doen over individuele cases, kan ze mij wel vertellen dat de situatie voor de vluchtelingkinderen niet goed is. Kinderen die nog op de vlucht zijn en in Griekenland zitten, hebben nog geen verblijfsvergunning. Óf ze blijven in Griekenland en krijgen daar een verblijfsvergunning of ze gaan naar een ander land en krijgen het daar of ze krijgen geen verblijfsvergunning. “Daar is nog een hele onzekere toekomst; waar ze terecht komen weten ze natuurlijk nog helemaal niet. Het is een hele onzekere situatie voor die kinderen daar”, zegt ze.

De kinderen mogen blijven in Griekenland of moeten terug naar het land van herkomst. Dat ligt eraan of zij die procedure ingaan en ze daar asiel aanvragen. Verder zegt Eveline: “Ze kunnen ook ergens anders ‘hervestigd’ worden: dat ze vanuit Griekenland naar een ander land worden gebracht en daar asiel aanvragen. En dan ligt het helemaal aan elk persoonlijke verhaal waar ze vandaan komen en of ze dan asiel krijgen of niet.”

Hier in Nederland zijn er geen kampen, dus als kinderen naar Nederland komen en in de procedure gaan, krijgen ze meteen school. Vluchtelingkinderen gaan hier dus vaak wel naar school, ook als ze nog geen asiel hebben gekregen. “De faciliteiten zijn hier wel beter dan in Thessaloniki”, legt Eveline uit. In Griekenland zijn de kampen niet van UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), dus de overheid is zelf verantwoordelijk voor die kampen. “In Thessaloniki zijn de kampen heel schrijnend, ze zitten overvol. Er zitten drie keer zo veel mensen dan dat het kamp aankan, daar zijn niet eens de basisfaciliteiten op orde. Scholen of safe places zullen dus ook niet aanwezig zijn. Dat heeft impact op de kinderen.”

Kampen in Griekenland die betere faciliteiten hebben dan alleen water en brood hebben speciale scholen opgezet voor de vluchtelingkinderen en er zijn dan wél safe places – een soort veilige havens waar ze kunnen spelen, waar ze met elkaar kunnen zijn en waar ze zich veilig kunnen voelen. In principe gaan de vluchtelingkinderen in de procedure ook gewoon naar school, maar als ze dat nog niet zijn, gaan ze niet naar school. Dan zijn er vrijwilligers die lesgeven, spelletjes met ze doen en dat soort dingen.

Het vluchtelingenkamp in Thessaloniki daarentegen heeft volgens Eveline nog veel verbeterpunten. “Zo’n kamp in Thessaloniki is een angstige situatie. Er moet veiligheid zijn, de kinderen moeten naar school kunnen gaan, dat soort zaken allemaal.” Dit is dus ook een reëel probleem dat volgens het UNHCR opgelost moet worden door de Griekse overheid.

​

Gemaakt door Jozua Hofstegen

bottom of page